‘Appverbod’ voor bestuurders van alle voertuigen vanaf 1 juli 2019

Geplaatst op

Er komt vanaf 1 juli 2019 een verbod voor het vasthouden van een ‘mobiel elektronisch apparaat’ voor bestuurders alle type voertuigen, inclusief fietsers. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat dinsdag is gepubliceerd. 

Voor de uitbreiding van het verbod bestaat volgens Van Nieuwenhuizen een groot maatschappelijk draagvlak. “Er is behoefte aan een duidelijk signaal dat we veel verstandiger moeten omgaan met het gebruik van communicatieapparatuur in het verkeer.”

Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 wordt zodanig aangepast dat het voortaan voor iedereen die een voertuig bestuurt verboden is om tijdens het rijden een ‘mobiel elektronisch apparaat’ vast te houden. “Dus ook voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van alle gehandicaptenvoertuigen”, schrijft de minister.

‘Telefoongebruik enorm veranderd’

Sinds 2002 is het al verboden dat degene die een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt. In de loop van 2009 is dit ook voor snorfietsers verboden. Destijds is er niet voor gekozen om dit verbod ook voor fietsers te laten gelden, gezien hun lage snelheid. Inmiddels is het het telefoongebruik op de fiets enorm veranderd, ziet de minister. Dat is mede veroorzaakt door de grote databundels en de populariteit van sociale media.

Verder is het op fietspaden veel drukker geworden en zijn de snelheidsverschillen onder andere door de opkomst van de elektrische fiets toegenomen. “Fietsers die met hun telefoon bezig zijn lopen een groter risico op een ongeval. Zij zijn cognitief en visueel afgeleid. Deze afleiding geldt ook voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig zonder motor. Voor hen gold het verbod ook nog niet.”

 

bron: rijschoolpro