Examenkandidaten kunnen vanaf 1 juli hun Eigen Verklaring (EV) zelf digitaal sturen

Geplaatst op

Examenkandidaten kunnen vanaf 1 juli hun Eigen Verklaring (EV), die zij nodig hebben voor het rijbewijs, zelf digitaal via mijn.cbr.nl aan het CBR sturen. De prijs van de digitale Eigen verklaring via mijn.cbr.nl is € 23,40 (tarief 2012). Een Eigen Verklaring kan ook nog steeds digitaal via de rijschool worden ingediend.

Inloggen op mijn.cbr.nl gebeurt met DigiD, de persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Klanten betalen hun Eigen verklaring met iDEAL.

Digitaal indienen EV

De wijziging per 1 juli past in de stapsgewijze uitbreiding van de online dienstverlening door het CBR. Het digitaal indienen van de EV geldt per 1 juli alleen voor mensen die rijexamen gaan doen voor de personenauto (B), motor (A) of aanhanger (BE). Daarbij moeten deze kandidaten lichamelijk en geestelijk gezond zijn.

Naar verwachting kunnen eind dit jaar álle examenkandidaten (ook mensen met een medische aandoening of historie) en rijbewijsvernieuwers kiezen of ze een (medische) Eigen Verklaring online via mijn.cbr.nl willen kopen.

Gemeentehuis

“Dat is gemakkelijker voor de klant (scheelt een ritje naar het gemeentehuis of het CBR) en leidt tot minder invulfouten. Dit laatste versnelt naar verwachting de afhandeling van het EV-proces”, licht het CBR toe.

Het CBR streeft ernaar eind 2012 ook de track & trace van de EV te realiseren. Klanten kunnen dan via mijn.cbr.nl zien of het rapport van de keurend arts al binnen is bij het CBR en of de medisch adviseur er mee bezig is.

Examenaanvraag

Volgend jaar kunnen klanten via mijn.cbr.nl een overzicht zien van producten en diensten die zij afnemen, zoals de status van hun examenaanvraag. Overigens moeten examenkandidaten al sinds 2009 via mijn.cbr.nl hun rijschool machtigen om een praktijkexamen voor de personenauto te reserveren. Ook dit gaat via DigiD. “In de praktijk blijkt dit prima te werken”, meldt het CBR.

Voor het rijbewijs moeten kandidaten niet alleen slagen voor het rijexamen. Om de verkeersveiligheid te borgen is het net zo belangrijk dat (aspirant) bestuurders voldoen aan de eisen voor geestelijke en lichamelijke gezondheid die de overheid stelt aan rijbewijshouders. Het CBR verstrekt hiervoor een Verklaring van geschiktheid.

Verklaring van geschiktheid

Om de Verklaring van geschiktheid te krijgen moeten examenkandidaten vóór elk rijexamen (behalve bromfiets en brommobiel) het formulier Eigen verklaring invullen. Dit formulier bevat vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De meeste kandidaten laten hun rijschool deze Eigen verklaring digitaal voor ze naar het CBR versturen.

Bron: VerkeersPro