Autorijden met muziek op verhoogt de concentratie

Geplaatst op

Rijden met muziek op verhoogt de concentratie op lange, eentonige wegen. Dit blijkt uit onderzoek van milieu- en verkeerspsychologe Ayça Berfu Ünal aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mensen die naar muziek luisteren, letten beter op tijdens het rijden en leveren daardoor betere prestaties. Dat concludeert de onderzoekster in haar rapport.

Volgens Ünal hebben mensen prikkels van buitenaf nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Muziek is in saaie verkeerssituaties een goede manier om de aandacht op de weg te houden. Dit toonde de verkeerspsychologe aan met een experiment waarin zij deelnemers in een simulator met muziek in verschillende verkeerssituaties liet rijden.

Stadsverkeer

Ünal: “We hebben de deelnemers een half uur lang achter een auto aan laten rijden op een rustige weg. Dat is natuurlijk heel saai. Hieruit bleek dat mensen die naar muziek luisteren zich beter concentreren op het rijden en daardoor beter presteren dan zonder muziek.”

Ervaren automobilisten tussen de 25 en 35 jaar zien muziek niet als een storende of prikkelende factor. Ook niet in druk stadsverkeer of bij complexe verkeerssituaties. Hoewel het verkeer in de stad om meer concentratie vraagt, laat het onderzoek zien dat muziek ook dan geen negatieve invloed heeft op de rijprestaties van de bestuurder.

Radio

“De natuurlijke neiging van automobilisten is om de radio zachter te zetten of helemaal uit bij drukte. Dat mocht niet tijdens de experimenten. Wat we zagen is dat deelnemers zich veel meer gingen focussen op het rijden en achteraf niet meer goed wisten wat er op de radio te horen was”, vertelt de onderzoekster.

“Veiligheid staat op zo’n moment voorop, waardoor deelnemers de afleiding, in dit geval muziek, blokkeren”, aldus Ünal. Volgens de onderzoekster gaat hetzelfde op voor het uitvoeren van bijzondere verrichtingen, zoals achteruit inparkeren.

Jongeren

Het is volgens haar belangrijk dat automobilisten hun eigen grenzen stellen. “Voor de een is harde muziek meer storend dan voor de ander.” Ook het effect van muziek in de auto op jongeren en ouderen kan afwijken. “Ik kan me voorstellen dat als je net leert rijden de afleiding van muziek te veel kan zijn.”

bron: Verkeerspro