Amerika stelt achteruitkijkcamera in auto per 2018 verplicht

Geplaatst op

Nieuwe auto’s in Amerika moeten vanaf 2018 standaard van achteruitkijkcamera’s worden voorzien. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Transport maandag bepaald. Met de maatregel wil het ministerie het aantal verkeersdoden en -gewonden als gevolg van ongevallen met achteruitrijdende auto’s terugdringen. 

 

 

 

 

 

 

In de Verenigde Staten overlijden jaarlijks 210 mensen na een ongeluk met een achteruitrijdende auto, zo blijkt uit data. Zo’n 15.000 mensen raken bij een dergelijk ongeval gewond. De op handen zijnde maatregel moet aan die aantallen een einde maken, zo laat persbureau Reuters weten.

Personenauto

De nieuwe regels zijn vanaf 1 mei 2018 van kracht. Ze gelden vanaf dat moment voor nieuwe personenauto’s, bussen en trucks die minder dan 4.500 kilo wegen. Uit onderzoek is gebleken dat de invoering van achteruitkijkcamera’s voor die voertuigen in Amerika jaarlijks 58 tot 69 levens kan sparen.

Kinderen onder de vijf jaar en personen van zeventig jaar en ouder bestrijken meer dan 50 procent van de ongevallen die door achteruitrijdende voertuigen veroorzaakt worden, zo wordt gesteld.

Systeem

Veel autoproducenten rusten hun nieuwe auto’s al uit met een camerasysteem. De camera’s geven in het dashboard van het voertuig de ruimte van drie bij zes meter achter het voertuig weer.

De Amerikaanse overheid schat dat de inbouw van het systeem bij de nieuwe auto’s zo’n 140 dollar (100 euro) gaat kosten.

Parkeren

Naast het effect op de verkeersveiligheid stipte het ministerie ook andere voordelen van het systeem aan. Zo zou parkeren bijvoorbeeld eenvoudiger zijn met behulp van de camerabeelden.

In 2008 al moest het ministerie volgens een nieuwe wet regels ontwikkelen om ongevallen met achteruitrijdende voertuigen vanaf 2011 te voorkomen. De regelgeving is inmiddels al langere tijd klaar, maar de implementatie ervan werd steeds uitgesteld. Maandag werd de knoop doorgehakt en de invoeringsdatum vastgesteld.

Bron: Verkeerspro