Duurdere Duitse auto’s lopen relatief vaak schade op

Geplaatst op

Bestuurders van een Daihatsu hebben het meest te maken met autoschade. Maar ook Duitse merken moeten er vaak aan geloven, constateert schadeverhaalservice 112.schade.nl. In de top 10 van automerken die betrokken zijn bij een schade wordt koploper Daihatsu gevolgd door Merecedes-Bentz, Audi en BMW.

IMG_6053

Het schadeverhaalbedrijf komt tot die bevindingen op basis van een analyse van ruim vierduizend schademeldingen uit 2014. Marc Diks van 112schade.nl denkt niet dat het rijgedrag van de eigenaren de oorzaak is van de schades. “Dat lijkt me sterk, want je kan iemand niet verwijten als hij de dupe is van autoschade. Misschien dat de andere weggebruikers jaloers zijn en daarom zo vaak op deze auto’s rijden.”

Oorzaken

Toch is een deel van de schades wel te voorkomen volgens het bedrijf. Zo blijkt namelijk dat een op de zes gevallen van blikschade door achteruitrijden wordt veroorzaakt. De meeste schades ontstaan echter in parkeerstand (18 procent). Andere veel voorkomende oorzaken zijn achterop rijden (15 procent), het niet juist verlenen van voorrang (13 procent) en het maken van fouten bij inhalen of afslaan (9 procent).

Jaargetijde blijkt ook een duidelijke factor te zijn die een rol speelt. De meeste schades doen zich voor in oktober (12 procent) en november (12 procent). Opvallend is dat in de eerste drie maanden van 2014 juist betrekkelijk schades gerapporteerd werden.

Vrijdag

Gaat het om de dagen van de week, dan scoort de vrijdag het slechtste met 17 procent van de schadegevallen. Dat is meer dan twee keer zo veel als op de zondag, de rustigste dag van de week met 8 procent.

Uitgesplitst naar type uitvoering is de Volkswagen Polo de auto die het meeste te lijden van schade, gevolgd door de Opel Corsa, de Peugeot 206 en de Volkswagen Golf. Grijze auto’s lopen het vaakst schade op, bruine auto’s het minst. Opvallend is dat de oudere auto’s domineren in de top 10 van meest getroffen auto’s. Auto’s met bouwjaar 1999 staan bovenaan, gevolgd door bouwjaar 2000, 2002 en 2001.

bron: Verkeerspro