Volkswagen Golf verkozen tot Lesauto van het Jaar 2016

Geplaatst op

De Volkswagen Golf is door rijinstructeurs verkozen tot Lesauto van het Jaar 2016. De verkiezing vond plaats tijdens de jaarlijkse Lesauto Testdag, waarbij van 13 automerken in totaal tientallen modellen konden worden getest. De Golf kreeg van alle te testen modellen de hoogste waardering met een 8,5.

Sportel Rijopleidingen

De winnende auto werd bekendgemaakt aan het einde van de Testdag, waarbij de top drie voor Kasteel de Schaffelaar in Barneveld was gereden. Uiteindelijk behaalde de Volvo V40 een fraaie tweede plaats, en werd de Ford Fiesta door rijinstructeurs zodanig goed beoordeeld dat deze werd benoemd tot derde beste lesauto van het komende jaar.

Beoordelen

Rijinstructeurs kregen na afloop van een testrit de mogelijkheid om de betreffende auto te beoordelen. Dit gebeurde op vijf kenmerken: uiterlijk/design, bedieningsgemak van het instrumentenpaneel, binnenruimte en zitcomfort, stuurgedrag en het zicht rondom. Ieder kenmerk kon een cijfer toegekend worden van 4 tot en met 10.

Aan het einde van de dag werden alle cijfers bij elkaar opgeteld. De Golf kreeg met een 8,5 de hoogste beoordeling en scoorde het hoogste op alle onderdelen. De Volvo eindigde vooral hoog op design en stuurgedrag, terwijl de Ford het vooral goed deed op het zicht rondom de auto. De V40 en Fiesta moesten het doen met een 8,0 over het geheel waarbij de Volvo hoger eindigde door een hogere score op de individuele kenmerken.

Een eervolle vermelding was er daarnaast voor Mazda. Met de Mazda 3 en CX3 bezette het automerk twee plaatsen in de top vijf. Ook die Fiat 500x, waarvan vele wagens aanwezig waren, haalde een hoge beoordeling en viel daarbij maar nipt buiten de top vijf.

Honderden testritten

Tijdens de Lesauto Testdag werden bijna 500 testritten gemaakt door de massaal aanwezige rijinstructeurs die zich orienteerden op een nieuwe lesauto of gewoon een mooie wagen wilden uitproberen. De meest populaire auto bleek de Seat Leon, waarin de meeste testritten werden gemaakt. Daarnaast bleken bijvoorbeeld de Fiat 500x, Mazda CX3, Volkswagen Golf en Citroen C4 gewild.

De Volkswagen Golf werd twee jaar geleden al uitgeroepen tot Lesauto van het Jaar 2014. De andere eerdere winnaars waren de Hyundai i30 in 2013 en de Seat Leon in 2015.

bron: Verkeerspro