Sjoemelaars theorie-examen waarschijnlijk vrijuit: geen sprake van fraude

Geplaatst op

De kans is klein dat kandidaten die met behulp van trucjes hun theorie hebben gehaald opnieuw examen moeten doen. Er is namelijk geen sprake van fraude, zo laat het CBR weten. “Er is wel sprake van fraude wanneer het CBR aantoonbaar kan maken dat een bepaalde rijschool vragen heeft gestolen, maar dat is nu niet het geval”, laat woordvoerder Irene Heldens weten.

prik

Helemaal veilig zijn de sjoemelaars nog niet, want Kamervragen met dezelfde inhoud heeft de VVD al voorgelegd aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Het is echter maar de vraag of zij een ander antwoord gaat geven dan het CBR. Ook Pieter van Vollenhoven pleitte voor een herexamen voor de sjoemelaars.

Geen fraude

Volgens het CBR is er geen sprake van fraude omdat er een dunne scheidingslijn is tussen de trucjes en ‘normale’ ezelsbruggetjes. “Al het verkeer dat je in de nek of in de bek kijkt heeft voorrang”, noemt Heldens als voorbeeld. “Daar is niets mis mee.”

Sjoemelaars zijn dus geen fraudeurs, en via trucjes geslaagde kandidaten hoeven dus waarschijnlijk niet te vrezen voor een nieuw theorie-examen. Het is nu in ieder geval niet aan de orde, is de boodschap vanuit het CBR. Tenzij de minister een andere mening is toebedeeld, gaat de zaak voor deze kandidaten dus gesloten worden.

bron: Verkeerspro