Rijbewijs straks ook op smartphone beschikbaar

Geplaatst op

Geen plastic pasje, maar gewoon een app op je telefoon. De RDW (Dienst Wegverkeer) ontwikkelt een nieuwe techniek waarmee bestuurders hun rijbewijs kunnen laten zien op hun smartphone. De RDW hoopt de app ‘binnen enkele jaren’ te introduceren.

boyandgirl

Het nieuwe digitale rijbewijs wordt een volwaardig alternatief voor het huidige pasje en kan straks ook als identiteitsbewijs worden gebruikt.

Internationaal

Bij de ontwikkeling zijn er nog enkele zaken waar de RDW rekening mee moet houden. Hierbij gaat het met name om de veiligheid van de app. Daarnaast moeten verschillende overheidsdiensten de app kunnen uitlezen. Ook moet de techniek internationaal gebruikt  kunnen worden.

“Diverse landen zijn al aan het testen met een digitaal rijbewijs”, vertelt een woordvoerder van RDW. Een exacte lanceerdatum durft hij nog niet te noemen, Van Geenhuizen heeft het over ‘enkele jaren’. Of de app iets moet gaan kosten, is ook nog niet duidelijk.

Papieren rijbewijs

Sinds afgelopen zaterdag is het papieren rijbewijs niet meer geldig. De papieren versie mist echtheidskenmerken die plastic pasjes wél hebben. Bestuurders die nog met een papieren rijbewijs rondrijden, riskeren een boete.

 

bron: Verkeerspro