Gebruik mobiele telefoon op de fiets wordt verboden

Geplaatst op

Het gebruik van mobiele telefoons op de fiets wordt verboden. Minister Melanie Schultz van Haegen werkt aan een wet die het vasthouden van het mobieltje niet meer mogelijk maakt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Het verbod geldt voor zowel het appen als bellen. 

phone

De minister heeft aan diverse experts van de SWOV, Rijksuniversiteit Groningen, TNO en de Expertgroep verkeershandhaving de vraag voorgelegd of het mogelijk is om het gebruik van mobiele telefoons te verbieden.

Volgens de experts levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het grootste risico op. Daarom wil de minister niet alleen een verbod voor het vasthouden van de telefoon, maar ook voor het bedienen van de smartphone in een houder op het stuur.

Onderzoek

De minister is nog in afwachting van een onderzoek door VeiligheidNL onder fietsers die op de spoedeisende hulp zijn beland. “Ik hoop dat hieruit ook de rol van smartphone bij fietsongevallen zal blijken, aangezien dat zeer expliciet onderdeel van de vragenlijst is”, aldus de minister in de brief.

Ook moet er een evaluatie komen naar de effecten van de campagnes die nu al zijn ingezet om het smartphonegebruik op de fiets te weren. Zo was er een campagne van het ministerie voor de app Fietsmodus, en besteedden ook de ANWB, VVN en TeamAlert aandacht aan dit onderwerp. De minister heeft de informatie uit de evaluatie en onderzoeken nodig om een wettelijk verbod te onderbouwen. Medio volgend jaar moeten de resultaten bekend worden.

 

bron: Verkeerspro