Meest gestelde vragen coronavirus

Geplaatst op

Meest gestelde vragen coronavirus

question

Waarom stopt het CBR met het afnemen van theorie- en praktijkexamens?

Alle experts raden aan om deze dagen zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Door tijdelijk geen examens af te nemen, hopen we verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. CBR handelt hiermee in lijn met de buurlanden. Ook België, Duitsland en Frankrijk hebben de rijexamens afgelast. Het uitstellen van de theorie- en praktijkexamens duurt in ieder geval tot en met 6 april. Dit geldt ook voor de tussentijdse toetsen, rijtesten, beroepsexamens en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Het is op dit moment nog onzeker wanneer dit wel weer mogelijk zal zijn.

Wat als mijn theoriecertificaat verloopt door het uitstellen van een examen?

Als jouw theoriecertificaat is verlopen op het moment dat je het uitgestelde rijexamen doet, dan mag je met dit verlopen certificaat rijexamen doen. Voor nu verlengt het CBR de geldigheid van het theoriecertificaat met vier weken. Die gaan in vanaf het moment dat het CBR weer rijexamens gaat afnemen.

Wat als mijn voldoende resultaat van het motorexamen voertuigbeheersing voorloopt door het uitstellen van een examen?

Als je voldoende resultaat van het examen voertuigbeheersing is verlopen op het moment dat het uitgestelde motorexamen verkeersdeelneming wordt afgenomen mag je met dit verlopen resultaat motorexamen doen. Voor nu verlengt het CBR de geldigheid van het resultaat met vier weken. Die gaan in vanaf het moment dat het CBR weer rijexamens gaat afnemen.

En hoe zit het met de medische beoordeling (van Gezondheidsverklaringen)?

De afgelasting geldt niet voor alle CBR-diensten. Medewerkers van de afdeling Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk verspreid over de kantoren. Zo kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen met hun medische beoordeling voor het rijbewijs en beperken/minimaliseren we de risico’s.

Kan ik al een nieuw examen reserveren voor ná 6 april?

Om een run op examens na 6 april te voorkomen, is het reserveren en verplaatsen van examens, toetsen en rijtesten voorlopig niet mogelijk. We informeren onze klanten zodra we meer duidelijkheid kunnen bieden.

Hoe informeert het CBR alle kandidaten en opleiders?

Waar mogelijk informeren we onze klanten persoonlijk, via sms, e-mail of telefonisch. Het gaat dan om alle klanten tot en met 6 april.

En klanten van na 6 april?

We willen onze klanten zo goed mogelijk informeren. Op dit moment hebben we onze handen vol aan de klanten voor de komende twee weken. Zodra we meer duidelijkheid kunnen geven zullen we dat direct doen.

Wat betekent dit voor de wachttijden bij de examens en toetsen

Op dit moment zijn de wachttijden voor de praktijkexamens nog relatief kort. Maar we moeten er serieus rekening mee gaan houden dat ze door deze maatregel langer gaan worden. Wij vragen hiervoor begrip. Wij gaan voor de uitgestelde examens, rijtesten en toetsen extra capaciteit inzetten zodra we weer aan het werk kunnen.

Hebben de maatregelen van CBR gevolgen voor de nascholingscursussen voor beroepschauffeurs?

Door het besluit om scholen te sluiten, worden de nascholingscursussen voor beroepschauffeurs niet meer geregistreerd. Dit betekent dat de gevolgde cursussen vanaf 17 maart niet meetellen voor de code 95. Dit geldt in ieder geval tot en met 6 april.

Gaat in verband met het coronavirus mijn (korte) cursus alcohol en verkeer, cursus verantwoord rijgedrag of onderzoek door?

Nee. Alle cursussen zijn uitgesteld de komende periode. Dat geldt ook voor cursussen die al gestart zijn. Ook geplande nagesprekken zijn geannuleerd. Zodra het mogelijk is weer de cursussen te plannen, ontvangt u hierover bericht. Het is op dit moment nog onzeker wanneer dit mogelijk zal zijn.

Ik heb een keuringsafspraak bij een arts of specialist. Gaat deze door?

Veel artsen bieden alleen nog zorg als dat medisch noodzakelijk is. U kunt het beste contact opnemen met uw arts of specialist, om te vragen of de afspraak doorgaat.

Ik kan geen afspraak meer maken voor een keuring of onderzoek. Wat nu?

Helaas kunnen sommige artsen of specialisten op dit moment niet meer keuren in verband met de maatregelen tegen het coronavirus. Het CBR heeft het rapport van een keurend arts of medisch specialist nodig voor uw medische beoordeling. Het zal hierdoor spijtig genoeg langer duren voordat u een besluit van het CBR ontvangt. Het CBR heeft de termijn waarbinnen de medische rapportages binnen moeten zijn momenteel verlengd. Dit betekent dat de rapportage nu binnen 12 weken, nadat u de verwijzing heeft ontvangen, bij het CBR moet zijn. U kunt de klantenservice bellen om te voorkomen dat uw dossier wordt gesloten en om te bespreken wat de eventuele mogelijkheden zijn.

Kan ik blijven rijden met een verlopen rijbewijs omdat ik niet gekeurd kan worden?

Nee, u mag niet rijden met een verlopen rijbewijs. Als u dat toch doet, riskeert u een bekeuring door de politie. Ook loopt u de kans dat uw verzekering niets uitkeert bij ongevallen.

Ik krijg een herinneringsbrief voor mijn keuring, maar de arts waar ik naar verwezen ben, doet op dit moment geen keuring meer. Wat moet ik nu?

Indien u bent verwezen naar een arts die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met de klantenservice. U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.

Ik ben beroepschauffeur en mijn rijbewijs verloopt bijna omdat ik niet gekeurd kan worden, wat nu?

Dat is ontzettend vervelend. Indien u bent verwezen naar een specialist die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met de klantenservice.
U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.

Tevens is het CBR in overleg met het ministerie van IenW om te bespreken wat er gedaan kan worden aan de verminderde beschikbaarheid van keurend artsen en keurend specialisten.

 

bron: CBR