Automaatcode 78 in Nederland voorlopig onveranderd

Geplaatst op

De automaatcode 78 wordt in Nederland vooralsnog gewoon gehandhaafd. De Europese regels geven voor Nederland geen ruimte om de code te ‘schrappen’ zoals in Duitsland. Wel kondigt minister Van Nieuwenhuizen van IeW aan de opties en richting voor Nederland te willen bespreken met de rijschoolbranche.

In Duitsland verandert deze zomer het examen voor het rijbewijs B. Kandidaten volstaan met een leermodule van tien lesuren van drie kwartier binnen de totale rijopleiding om in een handgeschakelde auto te mogen rijden. De leermodule wordt afgesloten met een examen bij de rijschool zelf – dus niet bij het Duitse CBR. Het uiteindelijke praktijkexamen kan dan worden afgelegd in een automaat en de kandidaat ontvangt een rijbewijs zonder Code 78. In Duitsland is de rijopleiding gereguleerd, dat laat toe dat in Duitsland de code kan worden ‘geschrapt’, ook al gelden dezelfde Europese regels voor zowel Nederland als Duitsland.

RijschoolPro bracht dit nieuws eind november als eerste naar aanleiding van gesprekken met Duitse partijen, onder meer met Dieter Quentin, de voorzitter van de Duitse branchevereniging BVF. Voor Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) vormde de berichtgeving aanleiding om de minister te vragen of en wanneer deze verandering in Nederland ook te gebeuren staat.

Europese formulering

De toekomst van de automaatcode is in verband met de opkomst van hybride en elektrische voertuigen een veelbesproken onderwerp in de rijschoolsector. Dat gebeurt op zowel Europees als landelijk niveau. Volgens Van Nieuwenhuizen geeft de huidige formulering van de Europese rijbewijsrichtlijn geen mogelijkheid om af te wijken van de verplichting een automaatcode op het rijbewijs te noteren als het examen is gedaan in een automatisch voertuig.

Wel onderstreept de minister het belang van ‘een verdere vergroening en innovatie binnen de rijschoolbranche’. Ze zet zich in om het gebruik van hybride en elektrische lesvoertuigen te faciliteren, maar dan wel binnen de Europese regelgeving.

Opties voor Nederland

Eind maart vindt er een rijbewijscomité plaats, de minister wil aansluitend daarop een consultatiebijeenkomst houden met de rijschoolbranche en andere belanghebbenden om de opties en de richting voor Nederland te bezien.

Een EU official zegt in een antwoord op vragen van RijschoolPro dat de ontwikkelingen in Duitsland een eerste stap zijn om de automaatcode op te heffen. Hij benadrukt dat na de implementatie van de nieuwe leermodule de impact op de verkeersveiligheid wordt geëvalueerd voordat er andere stappen worden gezet. De official kan niets zeggen over het invoeren van een nieuwe lesmethode of het afschaffen van de automaatcode 78 in andere lidstaten van de EU.

Meer examens in automaten

Uit cijfers van het CBR blijkt dat in 2019 (tot en met 9 december) voor de categorie B 5.992 kandidaten zijn geslaagd voor een examen in een automatisch voertuig, tegen 201.728 in een handgeschakeld voertuig. Dat betekent dat 2,9 procent van alle examens B worden gedaan in een automaat. Tien jaar geleden lag dat percentage op 1,4 procent. Uit cijfers van de RAI en de Bovag over het aantal geregistreerde personenauto’s blijkt dat het aandeel automaten is gestegen van 14 procent in 2010 tot 19 procent in 2019.

De minister concludeert op basis van de cijfers dat er sprake is van een stijgende trend van rijlessen en examens in een automaat. “Het is onduidelijk wanneer een omslagpunt kan worden verwacht in de rijlessen, maar ik zal deze trends verder met de rijschoolbranche bespreken.”

 

bron: rijschoolpro