Shotgun

Shotgun regels

SHOTGUN! Eén van je vrienden heeft het vast wel eens geroepen en vervolgens mag hij/zij voorin zitten. Waar komt dit nou vandaan en wat zijn de regels?

Begin 20e eeuw reed men nog met postkoetsen in Amerika. Deze werden vaak overvallen door indianen en bandieten. Daarom ging naast de koetsier een extra man zitten met een shotgun! Hij moest de boel beveiligen. De tijden zijn toch een beetje veranderd maar de passagiersstoel blijft speciaal!

De regels van “Shotgun”

Wie er mag zitten bepalen deze regels:

 1. Diegene die shotgun roept moet de auto kunnen zien. De chauffeur hoeft de auto niet per se te zien.
 2. Als iemand als eerste wordt opgehaald krijgt hij de shotgun-seat, totdat één van de andere regels overtreden wordt. Dan zul je de shotgun-seat moeten afstaan.
 3. Je kunt geen shotgun meer roepen als iemand anders dat al heeft gedaan.
 4. Wanneer de chauffeur “reload” roept vervalt de eerste shotgun kreet. Dan mag iemand weer shotgun roepen. De chauffeur kan maar 1x reload roepen, want een shotgun heeft maar 2 patronen.
 5. Je kunt geen shotgun vanuit een gebouw roepen, maar parkeergarages zijn uitgezonderd.
 6. Als er meerderen zijn die shotgun roepen, vervolgt er automatisch een race naar de passagiersdeur.
 7. Als er shotgun is geroepen dan komt daaropvolgend linksachter, rechtsachter en de middelste plaats, dit noem je de “Bitch Seat”.
 8. Emancipatie! De vrouwen hebben dus niet automatisch de passagierstoel.
 9. Shotgun staat boven alle andere kreten voor de passagierstoel!
 10. Tijdens de rit is de chauffeur de baas over de radio. Als de chauffeur het niet interesseert, krijgt de shotgunner de rechten over de radio. Als het waardeloze muziek is wordt hij gedegradeerd tot “Bitch Seat”.
 11. Als shotgunner heb je niet het recht om de chauffeur aan te spreken op zijn rijgedrag (behalve Joram natuurlijk). Doe je dit toch dan verlies je alle rechten op de shotgun.
 12. Degene die op shotgun zit neemt alle verantwoordelijkheid op zich voor het openen van de poort, vragen stellen aan de passagiers en bij een afhaalrestaurant bestellingen doorgeven. Hij/zij is de co-piloot en ook verantwoordelijk voor het gedrag van de andere passagiers. Dit betekent dat hij de passagiers onder controle moet houden, al moet hij slaan, voetbalschoenen of een bowlingbal naar achteren gooien!
 13. Als de chauffeur van de auto drank op heeft of op een andere manier niet in staat is om te rijden, krijg hij automatisch shotgun.
 14. Als de vriend of vriendin van de chauffeur meerijdt, mag deze zelf weten waar hij of zij gaat zitten.
 15. De schoenenregel: iedereen die shotgun roept moet zijn schoenen dragen. Als je vervolgens weer naar binnen moet om je schoenen aan te doen, vertraag je de rit en dat kan niet!
 16. Shotgun kan ook gebruikt worden op andere dingen dan de passagiersstoel, bijvoorbeeld linksachter, rechtsachter of “Bitch Seat” zodat je de deur niet open hoeft te doen.
 17. Als er een stelletje meerijdt krijgt er 1 automatisch de shotgunrechten. Niemand wil kleffe stelletjes achterin vervoeren.
 18. Als iemand nadat hij shotgun heeft geroepen de deur probeert te openen terwijl de chauffeur de auto van het slot haalt en de deur blijft daardoor dicht, verlies je automatisch alle rechten op de shotgun. Dit noemen we Shotgun Suicide!
 19. Diegene die zegt: “Wat is shotgun?” nadat het geroepen is moet lopen!
 20. De piratenregel: Als iemand verkleed is als piraat krijgt hij automatisch shotgun. Als er meerdere piraten aanwezig zijn dan ontstaat er automatisch een zwaardgevecht.